Gastronomia Lublin

Czy warto inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest prostym kawałkiem chleba. Osoby bez najmniejszego doświadczenia, bez żadnych zdolności muszą dobrze zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeśli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze muszą sobie zdawać sprawę z kilku rzeczy. Po pierwsze powinni postawić na wypróbowany personel. Szef kuchni, kelnerzy a także manager to podstawa. Druga sprawa dotyczy szczególności samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym barem gastronomicznym jest restauracja. Nie sprawdzi się ona niemniej jednak na malutkich, lokalnych rynkach. W wypadku mniejszych miejscowości warto pomyśleć o kebabie, budce z burgerami innymi słowy ogólnie fast food. Należy również zdawać sobie sprawę, iż gastronomia nie jest tanim biznesem. Na wejście postulujemy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, wymagane aparaty a przy tym naczynia- to wszystko sporo kosztuje. Niemało będzie trzeba także wydać na pozyskanie niezbędnych koncesji, choćby na sprzedaż alkoholu. W skali roku koszt takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w biznes gastronomiczny trzeba także wziąć pod uwagę specyfikę lokalnego rynku. Restauracja z wyższej półki bez wątpienia nie sprawdzi się na małym, lokalnym rynku przykładowo na osiedlu z ogromnej płyty. Z kolei czynsze w centrum dużych miast są naprawdę niezwykle wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Deficyt jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oceńmy wobec tego najpierw nasze kwalifikacje, naszą zapał do prowadzenia biznesu a dopiero później bierzmy się za prowadzenie własnego przedsiębiorstwa.